Blog

Marleen liet zich omscholen naar energieprestatieadviseur en maakte een carrièreswitch naar duurzaamheid

26/8/2024
Rosan Koops
Leestijd: 2 minuten

Marleen begon haar loopbaan in de financiële sector. Daar werkte ze jarenlang als financieel adviseur. Ze had een stabiele baan en een goed salaris, maar miste voldoening en persoonlijke groei. Met haar interesse in duurzaamheid, besloot Marleen een grote carrièreswitch te maken. Ze liet zich omscholen tot energieprestatieadviseur, waarmee ze haar werkleven een nieuwe, betekenisvolle wending gaf.

Opleiding tot energieprestatieadviseur

Marleen heeft zich bij Etran laten omscholen tot energieprestatieadviseur. Tijdens de energieprestatieadviseur opleiding leerde ze hoeveel energie een huis nodig heeft voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling, met als doel om uiteindelijk het energielabel vast te stellen en een verduurzamingsadvies te geven. De focus lag op de constructies en installaties van bestaande woningen. Nu bezoekt Marleen woningen, verwerkt de gegevens en maakt berekeningen voor energielabels. 

Marleen vertelt: "Het was een intensief traject, maar ik heb ontzettend veel geleerd. De kennis die ik nu heb, geeft me het vertrouwen om huiseigenaren goed te kunnen adviseren."

Omscholen naar energieadviseur carrièreswitch duurzaamheid

Waarom heb je de keuze gemaakt voor omscholen?

Marleen koos ervoor om zich om te scholen naar energieprestatieadviseur, omdat ze veel interesse heeft in duurzaamheid en wil bijdragen aan een beter milieu. Daarom wilde ze graag werken in een vakgebied waar ze meer voldoening uit kon halen door actief bij te dragen aan energiebesparing en duurzaamheid. In haar vorige baan in de financiële sector vond ze niet de voldoening en groeimogelijkheden die ze zocht.

"Ik had het gevoel dat ik in mijn vorige baan niet genoeg bijdroeg aan iets dat echt betekenisvol was. Ik wilde werk doen dat echt het verschil maakt, en dat heb ik nu gevonden in duurzaamheid," zegt Marleen. 

Hoe verliep de omscholing? 

Marleen werd omgeschoold via een intensief traject met zowel theoretische als praktische onderdelen. Marleen voerde eerst een kennismakingsgesprek met Etran om toegelaten te worden tot de opleiding met baangarantie, die ingaat als je de opleiding binnen zes maanden hebt afgerond. De opleiding bestond uit klassikale lessen en thuisstudie. Ondanks dat ze geen technische achtergrond had, werkte ze zich door de studielast heen, studeerde gemiddeld zes uur per dag, en behaalde uiteindelijk haar certificering.

"Het was een pittige opleiding, vooral zonder technische achtergrond, maar met hard werken en doorzettingsvermogen heb ik mijn certificering gehaald. Dat geeft een enorm voldaan gevoel," aldus Marleen.

Welke tips heb je voor anderen die overwegen om deze overstap te maken?

Marleen raadt aan om eerst een dag mee te lopen met een energieprestatieadviseur of een gesprek aan te gaan bij een bedrijf dat energieadvies biedt. Via Etran heb je direct toegang tot een groot netwerk. Tijdens de opleiding loop je ook een dagdeel met een ervaren energieprestatieadviseur mee om een woningopname te doen en bezoek je een aantal bedrijven die zich met bouwkunde, installatietechniek en energieadvies bezighouden.

Verder benadrukt Marleen het belang van een goede voorbereiding op de studie,  zoals het vooraf aanschaffen en doornemen van het studiemateriaal, aangezien de leerstof uitdagend kan zijn. Ook wijst ze erop dat het essentieel is om een sterke interesse in duurzaamheid te hebben, omdat het werk veel passie voor het onderwerp vraagt. 

"Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin op tijd met studeren en zorg dat je echt geïnteresseerd bent in duurzaamheid. Dat maakt het volhouden een stuk makkelijker," adviseert Marleen.

Laat je omscholen en maak een duurzame carrièreswitch bij Etran

Marleen is na het behalen van de examens via Etran aan het werk gegaan als energieprestatieadviseur bij een vastgoedadviesbureau bij haar in de regio. Het omscholingstraject tot energieprestatieadviseur heeft Marleen niet alleen nieuwe carrièrekansen geboden, maar ook een sterk gevoel van voldoening doordat ze bijdraagt aan een duurzamere toekomst. 

Wil jij dit gevoel ook ervaren in je werk en ben je benieuwd naar de opleiding tot energieprestatieadviseur?  Het volledige lesprogramma vind je hier

Ben jij geïnteresseerd in duurzaamheid en de energietransitie en wil jij het verschil kunnen maken met je werk, maar heb je veel vragen en twijfels, en weet je niet goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Neem dan contact met ons op. Je bent van harte welkom voor een kopje koffie en een adviesgesprek waarin wij je verder kunnen helpen naar een baan met meer betekenis. 

Deel dit artikel: